Goede voornemens
17 januari 2017

Jouw vrouw, mijn vrouw

crimen-portada16Jouw vrouw, mijn vrouw,

Ooit zag ik een aflevering van “jouw vrouw, mijn vrouw” waar één van de dames ook werkzaam was als professional organizer. Ik dacht eerst “altijd goed, hoe meer extra aandacht voor dit, bij sommigen nog onbekende, vak hoe beter”! Maar of dit nou de juiste reclame was….?
De dame in kwestie had de gehele dag een speciaal door haar ontworpen “gordel” om haar middel met allerlei, bij het volgens haar, beroep passende hulpmiddelen. Zoals handschoenen, doekjes, een meetlint en een labelprinter. Werkelijk alles in haar huis had een label en stond kaarsrecht in de kast.

Het leek haar complete dag vulling te zijn dit zo te behouden. Alles werd opgemeten en stond precies een aantal centimeter uit elkaar, of recht boven elkaar. Met opgetrokken wenkbrauwen heb ik dit bekeken en op het moment dat ik dacht “het kan niet extremer” bleek dit natuurlijk toch te kunnen. Wanneer haar kinderen namelijk iets deden wat niet paste bij haar zeer zorgvuldig opgebouwde structuur werden ze hier op gewezen. De labelprinter kwam tevoorschijn en zoals moeder zei “het delict” werd uitgeprint. De print werd op het kind geplakt en vervolgens diende het kind 10 minuten in het daarvoor bestemde hoekje te gaan staan, zodat iedereen kon lezen welk delict het gepleegd had. Ik wilde tegelijkertijd van de bank rollen van het lachen als wel de kinderbescherming bellen.
Zeker niet de juiste reclame voor het vak professional organizer ook wel bekend als opruimcoach. Mensen hebben vaak, als ik voor het eerst kom, de vrees dat dit de bedoeling is. Heel erg veel weggooien en alles kaarsrecht in de kast. Als dat is wat mensen willen kan dat natuurlijk maar het hoeft zeker niet zo te zijn. In mijn eigen huis is het ook niet zo. Wat een organizer met je kan doen is een manier zoeken die bij jou past. Het samen met jou je huis zo indelen dat je makkelijk je spullen kan vinden, ze kan pakken en ze zonder al te veel gedoe weer op kan ruimen. Soms is het best praktisch ergens labels op te plakken maar het is zeker niet mijn streven dit zoveel mogelijk te doen.

Als mensen dit weten halen ze vaak opgelucht adem, voor mij altijd een grappig moment. De klant bepaald vooral zelf hoe hij het hebben wil en ik ben er om iemand te helpen dit te bedenken en te organiseren. Over het algemeen gaat dit in een aangenaam overleg. Hoewel mensen ook wel eens zeggen “ik vind je nu even niet zo leuk”. Meestal gebeurd dit op de momenten dat ik ze laat nadenken over het houden of wegdoen van bepaalde items. Ik zeg hier meestal op; “dat geeft niks, daar wordt ik voor betaald”. Maar wanneer iemand wel overwogen keuzes begint te maken zie ik vaak hoeveel ruimte er en in huis ontstaat en in hun hoofd. Dat maakt het werk als opruimcoach voor mij zo leuk, dat je echt iets kan toevoegen aan iemand zijn woonbeleving en rust.
Dus mocht je nou best wel wat hulp kunnen gebruiken van een organizer maar bang zijn dat het allemaal heel precies moet en al je spullen weg moeten dan hoop ik dat je wat gerust gesteld bent nu. Het is jouw proces en jij kiest zelf hoe je het wil. Ik kom je niet achterna met mijn labelprinter om je delicten op te plakken. Echt waar niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *