Plannen en doen….
27 oktober 2016
Goede voornemens
17 januari 2017

Laat je niet misleiden door je eigen gedachten

17873688-vrouw-hoofd-vol-verwarde-gedachtenLaat je niet misleiden door je eigen gedachten,

Een tekst die een oud collega’s eens zei. Woorden waar ik nog vaak over nadenk. Laat je niet misleiden door je eigen gedachten. Ik heb er eerst eens over nagedacht wat deze tekst nu bij mij opriep. Waarin laat ik me misleiden door mijn gedachten. Ik kon zo een aantal voorbeelden noemen. Voor mezelf beginnen bijvoorbeeld. Ik wilde het al langer maar liet me vaak misleiden door de gedachte “ik krijg het vast niet aan de loop”. Gelukkig is het me gelukt om deze misleiding te overwinnen. In allerlei kleine gedachten loop ik er ook tegen aan. Dingen als “ik moet echt even een zak chips, dat heb ik echt verdiend.” Dit lukt dan weer iets minder vaak om te overwinnen.
Voor veel mensen werkt het net zo. Ik stel deze vraag ook regelmatig aan mijn klanten. Dan komen er veel verschillende antwoorden voorbij. Wat me daarbij opvalt is dat het zowel negatieve gedachten als positieve gedachten zijn die mensen misleiden. Woorden als “ik zie het niet zitten” “ik kan dit niet alleen” of “dat kan ik vast nog wel eens gebruiken” “dat doe ik morgen wel even” .
De laatste zijn qua woorden wel positief maar qua uitwerking hebben ze hetzelfde effect. Spullen blijven zich opstapelen en een huis of ruimte veranderd in de loop van de tijd van woning of kamer naar opslagplaats.
Soms komt het moment dat mensen er genoeg van hebben, dat zij en vaak ook andere mensen uit hun omgeving, het gevoel hebben in een opslagplaats te leven. Dan komen ze bij mij terecht.
Met deze mensen ga ik aan de slag. We reorganiseren een ruimte of soms een heel huis. Wat mij zo boeit aan dit proces is dat je niet enkel aan de gang gaat met de spullen van mensen. Tijdens het reorganiseren komt er ook zicht op de gedachten die ze zo vaak misleid hebben. Waar komen ze vandaan en wat hebben ze gebracht? Als mensen hier beter zicht op krijgen blijkt het makkelijker te zijn deze misleidende gedachten te weerstaan.
Ook hier uit blijkt weer dat orde in je huis ruimte in je hoofd geeft. Wanneer er minder gedachten zijn die je misleiden is er meer ruimte voor gedachten die je kunnen helpen. Ik zie vaak dat het mensen dan wel lukt om het vol te houden het zo te ordenen dat ze er blij van worden. En dat is wat ik als opruimcoach graag wil bereiken. Het is denk ik niet, zo dat gedachten je nooit mogen misleiden, het is alleen wel zo prettig dat ze je niet in de weg staan. En zo kan ik dan ook weer aan mezelf verantwoorden dat ik me af en toe laat misleiden door de gedachten dat ik die zak chips echt wel verdiend heb…………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *